-
Spel uitgelicht: Kingdomino
In 2016 werd het spel Kingdomino uitgebracht. Een leuk puzzel tegel legspel voor 2-4 spelers van 8 jaar en ouder waarmee je ongeveer 20 minuutjes bezig bent. Een jaar later werd Kingdomino opgevolgd door het zelfstandige spel Queendomino die net weer iets anders speelt. Ook kwam er een uitbreiding op de markt: Age of Giants. Vervolgens kwam Kingdomino Duel uit, een Roll & Write variant. Vorig jaar kwam er een kinderversie uit: Dragomino. En om het nog ingewikkelder te maken kwam er in 2021 ook nog een vernieuwde versie uit van Kingdomino: Kingdomino Origins. In deze blog zal ik proberen deze spellen met elkaar te vergelijken waarbij ik telkens het oorspronkelijke spel Kingdomino als basis neem.
Kingdomino

In Kingdomino bouwen de spelers hun eigen koninkrijkjes door dominotegels met verschillende gebiedssoorten aan te leggen. Aan het begin van het spel trek je zoveel (genummerde) tegels als er spelers meedoen en deze worden in een oplopende rij naast de doos gelegd, hierbij komen de laagste nummers bovenaan en de hoogste onderaan (waarbij in het algemeen geldt dat hoe hoger het nummer hoe interessanter de tegel). Hierna mogen spelers in volgorde met hun speelfiguur een tegel claimen. De speelvolgorde wordt bepaald door de positie van de speelfiguren op de tegels: Degene die de bovenste tegel heeft gekozen is als eerste aan de beurt. Nadat alle spelers een tegel hebben geclaimd wordt er een nieuwe rij getrokken en in volgorde neergelegd. De spelers proberen nu om de beurt hun tegel zo goed mogelijk in hun koninkrijk te plaatsen. Hierbij wil je een zo groot mogelijk gebied krijgen met dezelfde gebiedssoort en probeer je ook nog eens zoveel mogelijk kroontjes binnen dit gebied te krijgen. Je koninkrijk mag nooit groter worden dan 5 x 5 vakjes en je mag nooit tegels tegen elkaar aanleggen die niet matchen qua gebiedssoort.
Aan het einde van het spel scoor je punten voor elk van jouw aaneengesloten gebieden waarbij je het aantal vakjes vermenigvuldigd met het aantal kroontjes.
Queendomino

Queendomino is een zelfstandig spel en lijkt in de basis erg op Kingdomino maar gaat een stapje verder. Ook hier bouw je een koninkrijk van 5x5 velden door het pakken van dominotegels. Er zitten alleen nu ook nieuwe tegels bij waar je gebouwen op kunt plaatsen. Deze gebouwen kan je kopen en leveren extra overwinningspunten op. Naast het in je beurt kiezen van een dominotegel (wat verplicht is) en het eventueel kopen van een gebouw kan je ook een ridder op pad sturen. Plaats je een tegel en plaats je daar een ridder op krijg je één muntstuk per tegel met deze gebiedssoort. Tot slot is er nog de koningin die je probeert naar jouw koninkrijk te halen. Zij geeft je een voordeel gedurende het spel (elk gebouw kost één muntstuk minder) en aan het einde van het spel telt zij als één extra kroon voor je grootste gebied. Om de koningin over te halen naar jouw koninkrijk te komen moet je de meeste torens hebben die je d.m.v. het bouwen van gebouwen kan krijgen.
Kingdomino en Queendomino kunnen eventueel ook gecombineerd worden in een gezamenlijk spel. Hier ga ik in deze blog verder niet op in.
Kingdomino: Age of Giants

Age of Giants is een uitbreiding op Kingdomino of Queendomino die meer uitdagingen toevoegt, meer speler interactie en er kan nu ook een vijfde speler meedoen.
Er zitten nu extra tegels in het spel: tegels met reuzen erop en tegels met voetstappen. Wanneer je een tegel kiest met een reus erop dan moet je een reus plaatsen op een kroontje in je koninkrijk. Aan het eind van het spel mag je deze kroon nu niet meetellen. Wanneer je echter een tegel kiest met voetstappen erop dan mag je deze reus verplaatsen naar een koninkrijk van de tegenstander waardoor je daar een kroon blokkeert.
Ook zijn er bonustegels toegevoegd aan het spel die verschillende manieren laten zien waarop extra punten kunnen worden verdiend. Deze wisselen per spel.
Kingdomino Duel

Kingdomino Duel is een roll & write versie van het originele Kingdomino spel en is alleen voor 2 spelers. De dominotegels zijn nu vervangen door dobbelstenen met wapenschilden. Iedere speler krijgt aan het begin van het spel een papier waar 5 bij 7 velden op staan. In het midden van deze velden staat het kasteel en dit is als het ware het startpunt van je koninkrijk. In je beurt gooi je met de vier dobbelstenen en kiest de actieve speler als eerste een dobbelsteen uit, daarna kiest de andere speler twee dobbelstenen en krijgt de actieve speler de laatste dobbelsteen. Beide spelers leggen nu de dobbelstenen tegen elkaar aan (zodat je een soort dominosteen krijgt) en deze worden gezamenlijk op het papier ingetekend waarbij je altijd start bij het kasteel. Soms staan er op de dobbelstenen naast de wapenschilden ook nog kruisjes die dan ook worden ingetekend (deze vervangen de kroontjes uit het originele spel en werken in feite hetzelfde). Wat volledig nieuw is in deze variant is dat je ook speciale krachten hebt waarmee je regels kan breken (zoals bijvoorbeeld dat je als actieve speler gelijk twee dobbelstenen mag kiezen). Elke keer als je een dobbelsteen kiest waar geen kruisje op staat mag je in een bijbehorende scorespoor een kruisje zetten. Wie als eerste een spoor vol heeft krijgt deze kracht en de ander kan deze kracht vervolgens niet meer gebruiken.
Dragomino

Dragomino is in feite een versimpelde versie van Kingdomino waardoor het spel nu ook te spelen met kinderen vanaf 5 jaar. In Dragomino probeer je net als in Kingdomino tegels aan elkaar te grenzen die van dezelfde soort zijn. Elke speler begint het spel met een startkaart. De jongste speler krijgt de moederdraak en mag beginnen. Per beurt pak je een tegel en probeer je deze aan je starttegel te laten grenzen. Zodra twee gebieden aan elkaar grenzen mag je een bijpassend ei-fiche pakken en op een verbinding van twee tegels leggen. Nu mag je het ei-fiche omdraaien. Staat er op het fiche een draak heb je geluk: deze zijn punten waard aan het eind van het spel. Is het ei-fiche leeg dan heb je pech maar krijg je wel de moederdraak en mag je de volgende ronde beginnen. Het spel eindigt zodra alle dominostenen zijn gespeeld. Spelers winnen 1 punt per draak en daarnaast krijgt de speler met de moederdraak nog 1 bonuspunt.
Kingdomino Origins

Kingdomino Origins bestaat eigenlijk uit drie modules waarbij de basis van alle drie de modules identiek is aan die van Kingdomino. De modules bouwen op en maken het spel steeds wat uitgebreider. Wanneer je dus kiest om module drie te spelen dien je ook de andere twee modules te gebruiken. Waar Kingdomino zich afspeelt in de middeleeuwen, is Kingdomino Origins in de prehistorie en heb je daardoor andere landschappen. Daarnaast zijn de kroontjes vervangen door vlammetjes.
De eerste module is eigenlijk nagenoeg gelijk aan het originele Kingdomino. Je hebt alleen er alleen nu ook tegels bij met vulkanen. Als je zo’n tegel trekt mag je een bijbehorend lava-fiche op een aangrenzend landschap plaatsen. Dit fiche levert vervolgens weer extra vlammetjes op.
In de tweede module worden er hulpbronnen aan het spel toegevoegd zoals vis, vlees, paddenstoelen en vuursteen. Als een speler een tegel plaatst dan pakt hij of zij de bijbehorende hulpbron en legt dit op de tegel. Deze fiches leveren aan het eind van het spel punten op. Zodra er echter ergens een lavafiche moet wordt geplaatst worden alle hulpbronnen op een tegel vernietigd.
In de derde module wordt je landschap bevolkt door de eerste mensen die worden weergegeven op scoretegels. Ook worden hier de hulpbronnen gebruikt maar deze leveren nu niet meer zelfstandig punten op. Er worden in deze module vier tegels opengedraaid van de eerste mensen en iedere tegel levert weer op een andere manier punten op. Zo kan je bijvoorbeeld punten krijgen voor het aantal aangrenzende vissen of paddenstoelen. Nadat je een gebiedstegel hebt geplaatst mag je één van deze scoretegels kopen door twee verschillende hulpbronnen in te leveren en voor vier verschillende hulpbronnen mag je er zelfs één uit de stapel kiezen.
Reacties (0)
Geen reacties gevonden.